انواع سه نظام دریل

انواع سه نظام دریل

به قلم پریسا سلیمانی

30 آذر 1400

یکی از ابزارآلات پرکاربرد که در صنعت و هر خانه و کارگاهی وجود آن لازم است، دریل‌ها هستند. دریل‌، به صورت گسترده در کارگاه‌ها و مشاغل مختلف مانند نجاری، لوله کشی، برق، بنایی و… استفاده می‌شود و امکان سوراخ کاری با قطرهای مختلف را برای کاربران فراهم می‌کند. برای این که سوراخ هایی با قطرهای متفاوت ایجاد کرد، لازم است تا مته دریل به صورت مداوم عوض شود. در ادامه شما را با انواع سه نظام دریل آشنا خواهیم کرد.


سه نظام چیست؟

همان‌طور که گفته شد جهت نگه‌داشتن مته به قطعه‌ای به نام سه نظام احتیاج است. در واقع سه نظام یکی از مهم‌ترین قسمت‌های تشکیل دهنده‌ی دریل است که به عنوان رابطی میان دریل و مته استفاده می‌شود. این قطعه قسمت انتهایی مته را در درون خود نگه می‌دارد و در هنگام کار با دریل و سوراخ کاری سطوح مختلف از لغزش مته جلوگیری می‌کند. در واقع سه نظام می‌تواند انواع سنگ سنباده زنی، مته، بکس، سری پیچ گوشتی و … را درون خود نگه دارد.

کاربر درحال جا زدن مته در سه نظام
جایگذاری مته در سه نظام

انواع سه نظام دریل

سه نظام های دریل انواع مختلفی دارند و در دو نوع آچاری (آچارخور) و اتوماتیک (خودکار) موجود هستند. در ادامه به معرفی این دو نوع می‌پردازیم.

سه نظام آچاری

سه نظام آچاری یا آچارخور یکی از انواع سه نظام دریل است. علت نام گذاری سه نظام آچاری این است که برای باز و بسته کردن سه نظام و قرارگیری مته در داخل آن به یک آچار مخصوص احتیاج است. این آچار در بسته بندی دریل قرار داده می‌شود. از دریل هایی با سه نظام آچاری برای مصارف سنگین و صنعتی استفاده می‌شود. این نوع سه نظام برای افرادی که در طول عملیات سوراخ کاری کمتر به تعویض مته احتیاج پیدا می‌کنند و سرعت تعویض مته برایشان اهمیت ندارد، کاربردی‌تر است.

تصویر سه نظام آچاری همراه با آچار
سه نظام آچاری همراه با آچار

pin در خصوص “دریل” مقاله کاملی نوشته شده است که می توانید با مراجعه به مقاله “ویژگی های دریل شارژی چیست؟” آن را مورد مطالعه قرار دهید.

سه نظام اتوماتیک

سه نظام اکثر دریل ها از نوع اتوماتیک است و به افراد این امکان را می دهد تا بتوانند با سرعت بیشتر و بدون نیاز به هیچ گونه ابزاری، مته دریل را تعویض کنند. کار کردن با سه نظام های اتوماتیک بسیار آسان است و تنها می بایست با دست خود چند دور آن را بچرخانید تا گیره ها باز شود و مته در داخل آن قرار گیرد.

تصویر دو سه نظام اتوماتیک رونیکس
سه نظام اتوماتیک رونیکس

بنابراین اگر سرعت تعویض مته برایتان مهم است و در طول کار به چندین مته متفاوت برای سوراخ کاری نیاز دارید، بهتر است از دریل هایی با سه نظام اتوماتیک استفاده نمایید. اما این نوع سه نظام ها تنها جهت سوراخ کاری های سبک و سطوح نرم همانند چوب مناسب هستند. سه نظام اتوماتیک دارای دو نوع نیمه فلزی و تمام فلزی می باشند.

سایز سه نظام دریل

انواع سه نظام دریل اغلب از سایز 6.5 تا 16 میلی متر برخوردار می باشد که در بین آن ها نوع 13 میلی متری نسبت به بقیه کاربرد بیشتری دارد. سایز انواع سه نظام دریل بر روی بدنه آن ها نوشته شده است. به عنوان مثال سه نظام سایز 1.5 تا 13 میلی متر به این معناست که این قطعه توانایی قرارگیری مته های 1.5 تا 13 میلی متر را دارد.

سه نظام باز شده در حال تعمیر

تعویض سه نظام دریل

  • جهت تعویض انواع سه نظام دریل در درجه اول لازم است سایز، جنس و کاربری آن را در نظر بگیرید و متناسب با نوع کاربری گزینه مناسب را تهیه نمایید.
  • سپس از عدم اتصال دریل به برق یا باتری اطمینان حاصل نمایید و سه نظام قبلی را تا جایی که ممکن است باز نمایید.
  • پیچ اتصال سه نظام به مته را در جهت ساعتگرد باز نمایید. لازم است بدانید که برخی از این پیچ ها با پیچ گوشتی و برخی دیگر با آچار آلن باز خواهند شد.
  • پس از این که سه نظام دریل کمی شل شد، آن را از دریل جدا نمایید و سپس سه نظام مدنظر را بر روی دریل نصب نمایید و با چرخش در جهت عقربه های ساعت از محکم شدن آن مطمئن شوید.
  • دهانه سه نظام را باز کرده و به وسیله پیچ سه نظام آن را به مته محکم نمایید. پس از انجام این مراحل از سفت و محکم شدن سه نظام دریل اطمینان حاصل نمایید.
تصویر انواع سه نظام‌های رونیکس
انواع سه نظام‌های رونیکس

warning توجه: در صورتی که در هنگام کار با دریل، احساس کردید که مته در داخل سه نظام لرزش دارد، کار را متوف نمایید و پیچ سه نظام را بررسی نمایید. 


سؤالات متداول

1- انواع سه نظام دریل چیست؟

سه نظام آچاری و سه نظام اتوماتیک

2- سه نظام دریل چیست؟

سه نظام دریل یکی از مهمترین قسمت های تشکیل دهنده آن است که از آن به عنوان یک رابط میان دریل و مته استفاده می شود.

3- تفاوت سه نظام آچاری و اتوماتیک در چیست؟

تفاوت در نوع گیرایی و محکم کردن مته است. در مدل آچاری برای تعویض مته نیاز به آچار مخصوص است.


جمع بندی

در این مقاله شما را با سه نظام دریل و انواع آن آشنا کردیم. همچنین دانستید که تفاوت دو نوع سه نظام آچاری و اتوماتیک در نوع گیرایی و محکم کردن مته است. در واقع کار با سه نظام های اتوماتیک راحت تر بوده و دهانه آن ها بدون نیاز به آچار باز و بسته می شوند. در مقابل سه نظام های آچاری گیرایی محکم تری دارند و کاربردشان در مصارف سنگین بیشتر از نمونه های اتوماتیک است.

یک پاسخ به “انواع سه نظام دریل”

  1. […] مقاله کاملی نوشته شده است که می توانید با مراجعه به “انواع سه نظام دریل” آن را مورد مطالعه قرار […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.