انواع ابزارالات مکانیکی کاربردی

به قلم حمیدرضا رامخو

22 مهر 1396

ابزار آلات به ‌وسیله های ضروری و مورداستفاده در یک کار و حرفه گفته می‌شود که برای هر فعالیتی متفاوت است. بنابراین استفاده از ابزارهای مناسب در هر حرفه ای متفاوت است و اگر این ابزارالات به درستی انتخاب نشوند، زمان و هزینه زیادی را به هدر خواهند داد. در این مقاله به بررسی برخی ابزارالات مکانیکی کاربردی می‌پردازیم.                                                                                                                                            

 

ابزارهای صنعتی در مکانیکی

چکشها و تبرها

چکش وسیله‌ای است که برای ضربه زدن مورد استفاده قرار می‌گیرد. برای نمونه ضربه به میخ، جااندازی قطعات در ماشین‌ها و شکستن اشیا از بارزترین استفاده‌های چکش است. چکش‌ها با توجه به نوع کاربردشان در انواع مختلفی ساخته می‌شوند ولی به‌طورکلی دارای یک دسته و یک وزنه در سر هستند. چکش‌ها معمولاً جهت استفاده با دست‌ساخته و تولید می‌شوند ولی امروزه برخی از چکش‌ها به‌وسیله دستگاه‌های مختلف نیز به‌کاربرده می‌شوند. چکش از قدیمی‌ترین ابزارهای صنعتی محسوب می‌شود. از استانداردهای معتبر چکش‌ها می‌توان به DIN 1041 آلمان اشاره کرد. انواع چکش‌ها شامل چکش میخ‌کش، چکش اختصاصی برای کندن گل جوشکاری و تبرها است. از دیگر ابزارآلات مکانیکی می‌توان به آچار تخت و رینگی اشاره کرد. این ابزارهای صنعتی برای باز و بسته کردن‌های میلی‌متری کاربرد دارد.

مفهوم اعداد نوشتهشده روی آچارهای متریک و اینچی چیست؟

یک آچار بافاصله دهانه آن تعیین اندازه می‌شود. در سیستم متریک اندازه آچارها از ۷ میلی‌متر تا ۲۵ میلی‌متر متغیر است. در روش اندازه‌گیری اینچی نیز اندازه آچارها از ۳ اینچ شروع‌شده و با افزایش مرحله‌ای یک اینچ به یک اینچ و یا بیشتر می‌رسد. انواع دیگر آچارهای تخت ساخته می‌شوند که زاویه دهانه آن‌ها نسبت به بدنه دارای زاویه ۳۰، ۶۰، ۹۰ و ۲۲/۵ است.

آچار رینگی دارای دو نوع یکسر رینگی و آچار دو سر رینگ است. آچار رینگی برای جلوگیری از لغزش آچار بر روی مهره یا سرپیچ به کار می‌رود. به‌طورکلی آچار رینگی از ۱۲ شیار ساخته‌شده که هر ۲ شیار در طرفین گوشه مهره یا پیچ قرارگرفته می‌شوند و تحت زاویه به آن‌ها نیرو وارد می‌گردد. این کار موجب باز و بسته شدن راحت مهره و پیچ بدون سرخوردن می‌شود.

آچار بکس

از دیگر ابزارالات مکانیکی کاربردی می توان به آچار بکس اشاره کرد. این نوع آچار با یک دسته یا آچار جغجغه تولید می‌شود. این دسته از آچارها که استوانه‌ای شکل هستند برای پیچ‌هایی که ته لوله قرار دارند و امکان چرخش آچار معمولی وجود ندارد مورداستفاده قرار می‌گیرند. آچار بکس شباهت زیادی به آچار رینگی دارد. لغزش آچار از روی مهره توسط شیارها کنترل می‌شود و نوع ۱۲ شیارِ آن متداول‌تر است. در قسمت انتهایی آچار بکس یک شکاف به شکل مربع با ضلع ۱/۴ و ۱/۸ و ۱/۲ قرار دارد که دسته بوکس، مستقیم، هندلی یا جغجغه ای تعبیه‌شده است. چنان چه در مرحله‌ای از کار برای باز و بسته کردن پیچ و مهره نیاز به‌سرعت عمل بیشتری باشد از آچار بوکس جغجغه‌ای استفاده می‌شود. اندازه آچارهای بکس از ۱۰_۳۰ میلی‌متر متغیر است که در جعبه مربوط قرار می‌گیرند. آچارفرانسه آچارفرانسه به‌نوعی از آچارها تعلق می‌گیرد که دارای دهانه متغیر است که به پیچ‌ها و مهره‌های شش‌گوش و چهارگوش برخورد می‌کند. آچارفرانسه دارای دو فک متحرک و ثابت است که فک متحرک با چرخش یک پیچ به فک دور و نزدیک شده و درنهایت امکان تطبیق با مهره‌ها را پیدا می‌کند.

آچار L

شکل این آچار L است که برای سفت و شل کردن پیچ‌های آلن استفاده می‌شوند. آلن به پیچی گفته می‌شود که در یک سرش حفره‌ای شش‌ضلعی قرار دارد که نوک آچار آلن به هنگام استفاده در آن قرار می‌گیرد.

آچار شلاقی

آچاری باقابلیت تنظیم است که برای باز و بسته کردن انواع مختلف مهره، پیچ و لوله مورداستفاده قرار می‌گیرد. نام دیگر این نوع آچار کلاغی یا گلویی است. از این نوع آچار بیشتر در کارهای اختصاصی مثل باز و بسته کردن محور ماشین فرز میزی که دارای مهره گرد چاک‌دار است استفاده می‌گردد. در مواقعی که پیچ‌ها دارای دو سر دنده هستند از آچار دو سر دنده گلویی کمک گرفته می‌شود.

سشوار صنعتی

این ابزار کاربرد فراوانی در کارهای صنعتی دارد و به انجام فعالیت ها سرعت می بخشد. با استفاده از سشوار صنعتی می توانید گرما را در همان نقطه ای که می خواهید متمرکز کنید و از آن برای رنگ روی سطوح، خم کردن پلاستیک، برداشتن برچسب روی سطوح و … استفاده نمایید. این ابزار در مکانیکی نیز بسیار کاربرد دارد و جهت نرم کردن قطعات سفت شده مورد استفاده قرار می گیرد. در ضمن از این ابزار مکانیکی کاربردی جهت دودی کردن شیشه خودرو بهره گرفته می شود.

دیگر ابزارالات مکانیکی کاربردی

انبردست، انبردست محور لغزان، دم‌باریک، سیم‌چین، انبر کلاغی، انبر قفلی، خاربازکن، خارجمع‌کن، قیچی آهن‌بر، دستگاه میخ پرچ‌کن، آچار پیچ‌گوشتی در انواع مختلف و گونه‌های مختلف ترکمتر عقربه‌ای، تقی‌ای، تاشو، خلاصی جزء دیگر ابزارهای مکانیکی هستند که کاربرد زیادی در این حرفه دارند. شما همراهان گرامی می توانید بسیاری از این ابزارالات مکانیکی رونیکس را در وبسایت رونیکس مشاهده نمایید و با کلیک بر روی هر یک از آن ها اطلاعات آن ابزار را مورد بررسی قرار دهید.

2 پاسخ به “انواع ابزارالات مکانیکی کاربردی”

  1. […] بیشتر بخوانید: انواع ابزارالات مکانیکی کاربردی […]

  2. […] بیشتر بخوانید: انواع ابزارالات مکانیکی کاربردی […]

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

مقالات مرتبط

عضویت در خبرنامه :

برای عضویت در خبرنامه و اطلاع از جدیدترین مقالات مجله رونیکس ایمیل خود را وارد کنید.